Ρυθμίσεις Αυθαιρέτων (Ν.4178/2013)

Σύμφωνα με το άρθρο 1, παρ. 1 του νόμου 4178/2013:

«Από τη δηµοσίευση του παρόντος απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η µεταβίβαση ή η σύσταση εµπράγµατου δικαιώµατος σε ακίνητο, στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, όπως ειδικότερα ορίζεται στα άρθρα 5 παρ. 2 και 22 παρ. 3 του ν. 1577/1985 (Α΄ 210). Στην παραπάνω απαγόρευση εµπίπτει και η εισφορά ακινήτου σε εταιρεία.»

Ο εν λόγω νόμος δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες αυθαίρετων ακινήτων, τμημάτων αυτών ή με αλλαγή χρησης, με ή δίχως οικοδομική άδεια, να ρυθμίσουν το ακίνητό τους. Περιπτώσεις αυθαιρέτων εντός σχεδίου που έχουν υπόλοιπο δόμησης και δεν παραβιάζουν τους όρους δόμησης της περιοχής, δύνανται να νομιμοποιηθούν εφάπαξ με την έκδοση οικοδομικής αδείας.

Ακίνητα με αυθαιρεσίες (δίχως οικοδομική άδεια, με υπέρβαση δόμησης, κάλυψης ή ύψους, με κατασκευές που δεν εμφανίζονται στα εγκεκριμένα από την πολεοδομία σχέδια, ενοποιήσεις ή διαχωρισμός διαμερισμάτων) ΔΕΝ μεταβιβάζονται εαν δεν τακτοποιηθούν.

Εαν θέλετε να ρυθμίσετε το ακίνητό σας ή εαν δεν γνωρίζετε αν υπάρχουν αυθαιρεσίες σε αυτό, επικοινωνήστε μαζί μας ώστε να κλείσουμε, απολύτως δωρεάν, ένα ραντεβού για αυτοψία και εκτίμηση κόστους ρύθμισης.